به گزارش راهبرد معاصر؛ روز گذشته آمار تورم مسکن توسط مرکز آمار ایران منتشر شد. طبق آمار منتشر شده در شهریور ماه 1402 تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ١.٧- درصد بوده است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (0.7- درصد)، 1 واحد درصد کاهش داشته است. گفتنی است منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت ماه جاری، نسبت به ماه قبل میباشد.
همچنین در شهریور ماه 1402 تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٧٥.٢ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل (٨٤.١ درصد) ٨.٩ واحد درصد کاهش داشته است. منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد.
نکته ی مهم و قابل توجهی که وجود دارد این است که مرکز ملی آمار، آمار تورم مسکن را در نزدیکی های روز ملی آمار ( اول آبان ماه) منتشر کرده است. به بیانی دیگر اگر روز ملی آمار نزدیک نبود احتمالا حبس آمار تورم مسکن ادامه دار بود.
مشخص است که اینگونه رفتار های سلیقه ای و انتشار آمار به این روش هیچ توجیه منطقی ندارد و نباید به صورت یک رویه در بیاید. در مقابل مرکز آمار باید طبق یک برنامه ی از قبل مشخص شده آمار ها را منتشر کند تا کارشناسان و همچنین مردم به طور کاملا شفاف به تمامی اطلاعات دسترسی داشته باشند.
لازم به ذکر است بانک مرکزی و مرکز آمار ایران از حدود 8 ماه پیش و با شروع روند صعودی قیمت مسکن، انتشار آمار متوسط قیمت مسکن در تهران را متوقف کردند. اتفاقی که منجر شد شفافیت بازار مسکن از چیزی که بود هم کمتر شود و دسترسی به دادهها بسیار محدود شود. اگرچه عدم انتشار آمار تورم ماهانه به نوعی برای جلوگیری از دامن زدن به انتظارات تورمی و التهابات سال گذشته صورت گرفت که به نظر می رسد چندان موفق هم نبود.
اما هم اکنون با توجه به اینکه مرکز آمار، آمار تورم مسکن را به تفکیک هر ماه منتشر کرده است، انتظار می رود تا بانک مرکزی نیز آمار تورم مسکن را منتشر کند تا به شفافیت بازار مسکن کمک کند.
آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی و مرک آمار معمولا اختلاف های قابل توجهی با هم دارد. به عنوان مثال در خصوص آمار های منتشر شده در خصوص رشد های اقتصادی این اختلاف به وضوح مشخص است.
بر همین اساس مثلا بر اساس گزارش بانک مرکزی (طبق آمار منتشر شده در تیرماه) بیشترین رشد اقتصادی مربوط به بخش نفت است که توانسته رشدی 10 درصدی از خود ثبت کند. همچنین بعد از بخش نفت، بخش صنعت دیگر بخشی است که افزایش با افزایشی 9.5 درصدی جایگاه دوم رشد را به اسم خود ثبت کرده است. گفتنی است بخشهای معادن، خدمات و تامین آب، برق و گاز، نیز به ترتیب با 2.8 درصد، 2.7 درصد و 2.4 درصد بیشترین رشد در سال 1401 را رقم زدهاند. لازم به ذکر است که بخشهای کشاورزی با 1.1 درصد و ساختمان با 1.2 درصد، کمترین رشد را تجربه کردهاند.
از سویی دیگر، بر اساس گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، بیشترین رشد مربوط به بخش تامین آب، برق و گاز با 7.8 درصد بوده و پس از آن بخش صنعت با 7.7 درصد، بیشترین رشد را ثبت کرده است. پس از آن نیز بخشهای استخراج نفت و گاز طبیعی، خدمات و سایر معادن، با هفت درصد، 4.4 درصد و 0.7 درصد در ردههای بعدی بیشترین رشد قرار دارند. با این وجود اقتصاد کشور در سال 1401 در بخشهای کشاورزی و ساختمان به ترتیب 4.4 درصد و 2.3 درصد کوچکتر شده است.
لازم به ذکر عمدتا به سه دلیل آمارهای مرکز آمار ایران با بانک مرکزی دارای تفاوت است، این سه دلیل عبارتند از: 1- تفاوت منابع اطلاعاتی 2- عدم انطباق گروه بندیهای حسابهای ملی در مرکز آمار ایران و بانک مرکزی 3- بکارگیری روش های محاسباتی متفاوت/تسنیم